Officieel is Yuri!!! on Ice geen yaoi anime. Toch wordt de anime geprezen (en bekritiseerd) om de toevoeging van homoseksualiteit als thema. Wat is yaoi dan wel? Series zoals Love Stage!! of Gravitation. In dit blog ga ik uitleggen wat het genre yaoi inhoudt.
Anime heeft veel unieke genres, waardoor een grote diversiteit is aan films en series. Slice of life en iyashikei hebben we al gehad. Daar hoort ook ‘Yaoi’ (やおい) bij. Het is een mooi genre waar een heel eigen subcultuur rond is ontstaan. ‘Boy’s love’ of de afkorting BL wordt ook gebruikt om dit genre aan te duiden.
Ik moet eerlijk toegeven dat mijn kennis over dit genre beperkt is. Het spreekt mij simpelweg minder aan om te kijken. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Het aantal anime dat ik gekeken heb, is op één hand te tellen. Er is wel een nieuwe die ik wil kijken deze zomer (2019): Given. Een shounen ai serie waarbij twee muzikanten bij elkaar komen. Hè, ‘shounen ai’? Geen zorgen. Ook dat ga ik uitleggen.
De definitie van yaoi
Geen climax, geen punchline, geen betekenis
Yaoi is eigenlijk een acroniem voor: Yama nashi, ochi nashi, imi nashi (山[場]なし、落ちなし、意味なし) “Geen climax, geen punchline, geen betekenis”. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met slash fictie. In dezelfde stijl is het een subcultuur geworden binnen de bredere manga en anime cultuur. Deze verhalen bevatten (meestal) platonische liefde – innige relaties tussen jonge mannen zonder seksualiteit.
De term is zelfspot voor de fan creaties, die parodieën zijn op populaire manga en anime, waarbij de mannelijke personages worden afgebeeld in subtiele of expliciet seksuele situaties. Dit begon in het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw.
Shounen ai
Deze term zul je ook heel vaak voorbij zien komen. Oorspronkelijk werd er in Japan hiermee verwezen naar efebofilie of pederastie. Vanaf de vroege jaren ’70 tot de late jaren ’80 wordt hiermee een nieuw genre van shoujo manga bschreven. Voornamelijk geproduceerd door Year 24 Group – een groep vrouwelijke mangaka, die manga over mooie verliefde jongens schreven.
Kenmerkend voor de eerste shounen ai manga, was exotisme. De verhalen vonden plaats in het buitenland, vaak Europa, en waren idealistisch. Critici noemen shounen ai ‘moeilijk te begrijpen’, omdat er vaak verwezen wordt naar klassieke literatuur, geschiedenis en wetenschap. Het bildungsroman genre heeft mogelijk shounen ai beïnvloed. Shounen ai focust op de ontwikkeling van de hoofdpersonages van jeugd naar volwassenheid. Intense vriendschappen, inclusief de jaloezie en verlangens spelen een rol. Romantiek komt voor, maar seks wordt meestal ontweken of heel subtiel geïnsinueerd. Dat in tegenstelling tot yaoi.
Voorbeelden van yaoi en shounen ai anime:
- Love Stage!!;
- Vassalord;
- Gravitation;
- No.6;
- Junjou Romantica.
Andere betekenis in het Westen
Er is een redelijk groot verschil in het gebruik van het woord ‘yaoi’ in het Westen vergeleken met Japan. In Japan slaat het op doujinshi dat expliciete homoseksuele scènes bevat. Hier wordt de term gebruikt om (vaak) erotische manga en anime met homoseksualiteit.
Ondertussen wordt shounen ai in het westen meestal gebruikt om anime en manga te beschrijven die homoseksuele thema’s bevatten, zonder scènes die het daglicht niet kunnen verdragen 😉
Voor vrouwen door vrouwen.
In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, zijn de meeste yaoi manga gemaakt door vrouwen. De eerste BL (boy’s love) manga verschenen in shoujo manga tijdschriften. Voor meisjes bedoeld, dus! De eerste manga met homoseksuele thema’s die werd gepubliceerd in 1976, was The Poem of Wind and Trees (Kaze to Ki no Uta) van Keiko Takemiya. Hier verscheen een OVA van in 1987.
De eerste anime die shounen ai elementen toonde op tv, was Boku Patalliro!, die liep tussen 1982 en 1983. Het is gebasseerd op de shoujo manga Patalliro van Maya Mineo, waarin twee personages een romantische relatie met elkaar hebben.
Volgens Wikipedia zijn heteroseksuele vrouwen de belangrijkste doelgroep van yaoi. Wordt dit dan niet door homo’s gekeken? Ik behoor niet tot die doelgroep, dus dat is voor mij moeilijk om te zeggen. Er zijn ook lesbische en biseksuele mangaka, alsook LGBT fans die yaoi lezen/kijken.
A joking alternative yaoi acronym among fujoshi (female yaoi fans) is Yamete, oshiri ga itai (やめて お尻が 痛い, “Stop, my ass hurts!”)
Wikipedia.com
Gei comi
Er is wel degelijk een manga genre dat gemaakt is door homoseksuele mannen. Dit genre is ‘gei komi’, ‘men’s love’ (ML) ofwel bekend als ‘bara’. Dit genre is vaak pornografisch van aard. De tekenstijl is mannelijker, waarbij de hoofdpersonages bijvoorbeeld gespierder zijn getekend.
Yaoi: LGBT geaccepteerd in Japan?
Op het moment van schrijven, verscheen er een artikel van The Japan Times dat oppositiepartijen in Japan een wetsvoorstel hebben ingediend voor de legalisatie van het homo-huwelijk. Het bestaan van yaoi betekent helaas niet dat homoseksualiteit algemeen geaccepteerd is in Japan. Daar is nog steeds veel discussie over. Homofobie is nog een groot probleem in het land.
De volgende Anime School blog gaat over het genre yuri!
Anime School
Anime School is een speciale rubriek op ANIMEAZING.nl waarin wij feiten delen over anime. In deze blogs kun jij leren over wat anime inhoud en welke bijzondere termen, genres en kenmerken dit medium heeft.
Lees je de andere lessen ook?
Wil je iets kwijt?