Wat is anime?

Anime (アニメ) is een Japanse afkorting voor het woord animēshon (アニメーション). Het wordt uitgesproken als /aa-nie-mee/.

Een anime is een tekenfilm uit Japan of een animatiestijl die ontstaan is in Japan. Veel tekenfilms die in Nederland op televisie verschijnen, zijn gemaakt in Japan. Enkele voorbeelden zijn: Alfred J. Kwak, Pokémon en Dragon Ball Z.

Wat betekent ‘anime’?

In Engelstalige online woordenboeken wordt meestal gesproken over ‘animatie uit Japan’ of ‘een stijl van animatie die van oorsprong Japans is’. Andere definities zijn strikter en moet anime geproduceerd zijn in Japan. Over de exacte definitie wordt dus nog flink gediscussieerd en is nog niet altijd duidelijk.

In Japan is het woord anime – geschreven in katakana als アニメ, een afgekorte vorm van het Engelse woord animation. Daar is het namelijk een verzamelnaam voor alle vormen van animatie. Daarbij wordt er niet gelet op de stijl of oorsprong. In Japan is ‘Naruto’ een anime, maar ook Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen van Disney.

Waar kun je anime aan herkennen?

Een typische anime heeft personages met grote ogen en puntig haar in opvallende kleuren.

De animatie in een anime kan enerzijds beperkt zijn zijn – deze techniek noemt men ‘limited animation’. En anderzijds heel uitbundig en spectaculair – een techniek die men ‘sakuga’ noemt.

‘Dé anime stijl’ bestaat niet echter niet. Er zijn anime die meer doen denken aan een Amerikaanse cartoon, dan een typische anime zoals hierboven beschreven.

Hieronder zie je drie afbeeldingen met verschillende stijlen. De titel staat er als bijschrift onder.

Wat is het verschil tussen anime en manga?

Een ‘manga’ is een Japans stripverhaal. Mensen verwarren manga weleens met anime, dat ook afkomstig is uit Japan. Veel populaire manga krijgen een anime. Het verschil is dat anime animatie is, een tekenfilm.

Als anime gebaseerd is op een manga, dan wordt de bestaande tekenstijl vaak overgenomen. De karakterontwerpen worden dan alleen aangepast, zodat de karakters makkelijker geanimeerd kunnen worden.

Voor wie is anime geschikt?

Anime is geschikt voor iedereen. Er zijn verschillende soorten anime, gemaakt voor diverse doelgroepen.

Anime wordt gecategoriseerd op demografie. Dit is niet anders dan met films en boeken. Er zijn vijf categoriën waar een prachtige Japanse term voor wordt gebruikt:

  • Kodomo: gericht op kinderen jonger dan 8 jaar
  • Shounen: gericht op jongens tussen 8 en 18 jaar oud
  • Shoujo: gericht op meisjes tussen 8 en 18 jaar oud
  • Seinen: gericht op mannen vanaf 18 jaar oud
  • Josei: gericht op vrouwen vanaf 18 jaar oud.

Gebruik dit alleen als richtlijn, hoor. Er zijn veel nuances en uitzonderingen binnen deze categorieën.

Welke anime genres zijn er?

De meest voorkomende genres van anime zijn: actie, avontuur, sciencefiction en fantasy. Ook romantiek, drama en spanning zijn vaak vertegenwoordigd. Kortom: alle klassieke genres komen wel langs.

Daarnaast zijn er unieke genres. Enkele voorbeelden:

  • Mecha
  • Isekai
  • Slice of life
  • Iyashikei
  • Hentai
  • Ecchi
  • Yaoi
  • Yuri

Welke anime zijn geschikt voor beginners?

Over het algemeen zijn er series voor alle smaken, maar soms zijn er cultuurverschillen waardoor niet elke serie even makkelijk te begrijpen is voor beginners. Vooral bij komedie, vind ik niet alle anime geschikt omdat je de Japanse cultuur moet kennen om de humor te begrijpen. Ik heb hier een kort lijstje gemaakt van aanraders op basis van bekende genres.

Actie: Demon Slayer en Jujutsu Kaisen.

Sport: Kuroko’s Basketball en Haikyuu!!

Romantiek en drama: Your Lie in April, Fruits Basket en Horimiya

Feel-good, slice of life: A Place Further than the Universe en Laid Back Camp.

Fantasy, games en isekai: Sword Art Online en ReZero.

Verder zijn dit enkele klassiekers die je niet zou mogen overslaan:

Waar kun je anime kijken?

Er zijn een aantal streamingplatforms gespecialiseerd in anime. Op Go Anime kun je series en films met Nederlandse ondertiteling vinden. Een ander bekend platform is Crunchyroll, waar een groot aanbod is met Engelse ondertiteling.

Daarnaast kun je anime vinden op Netflix, Amazon Prime, Disney XD en Videoland.

Lees hier verder over de verschillende manieren om anime te kijken.

Wie is de uitvinder van anime en manga?

Zwart-witte foto van man met een baret en bril op, die gehurkt zit op een vloer bezaaid met boeken.
Osamu Tezuka

Osamu Tezuka wordt gezien als de bedenker van de unieke vertelstijl en visuele kenmerken van anime en manga. Hij was sterk beïnvloed door de animatiefilms van Walt Disney en andere prominente animators uit het Westen.

Maar om zijn meesterwerk Astro Boy te verkopen aan televisiemaatschappijen ontwikkelde hij een manier om de animaties sneller en goedkoper te maken. Ook zijn manga werden populair dankzij deze methode.

Home » Kennisbank » Wat is anime?