Wakfu Franse animatie avonturen serie op Netflix

Wakfu: een Franse ‘anime’? (update)

Op Netflix staat een mooie serie die de anime fan wel in de smaak zou vallen. In de categorie ‘niet Japans, wel anime’ hoort Wakfu heel goed thuis. De serie is gebaseerd op de gelijknamige MMORPG van Ankama. Het zit boordevol avontuur en bovendien groeien de personages letterlijk op in het verhaal. En het oog krijgt ook wat om van te genieten.

Naast een bulk van nieuwe anime series, kreeg de Franse animatieserie Wakfu  in april 2018 een derde seizoen bij. De website Netflix Nederland bestempelt de serie in mijn ogen onterecht als ‘kinderserie’. Netflix zelf geeft de serie een 12+ kijkcijfer, dus ik bedoel maar even…

Ik vind het een ontzettend leuke serie en daarom een repost van dit eerder gepubliceerde blog.

Kleurrijke actie-avonturenserie

Wakfu gaat over een jongen die, in het gezelschap van een bont stelletje helden, op zoek gaat naar zijn ware familie en de geschiedenis van zijn verdwenen volk. Ondertussen helpen ze tijdens hun reis verschillende volken. Ik vind het een gave serie omdat het niet alleen lekker avontuurlijk en vermakelijk is, maar ook omdat het verhaal steeds meer lagen krijgt naarmate het vordert. De personages groeien letterlijk op in het verhaal. In die zin lijkt Wakfu denk ik ook wel op Avatar the Last Airbender.

Ik zeg niet dat het nooit in Westerse animatie voorkomt, maar er zijn zelden series die een meer realistische benadering heeft ten opzichte van de personages. En bijvoorbeeld ook het concept van de dood niet ontweken wordt. Het maakt in ieder geval van Wakfu een spannende serie waar niet alleen kinderen van kunnen genieten.

Het derde seizoen

In het derde seizoen, dat dus onlangs uit kwam, gaat het avontuur naar een goddelijk niveau. Bijna letterlijk zou je zeggen. Ik vind de setting en de animatie van de serie super gaaf om te zien. Het is ideaal voor grootschalige gevechten met veel snelheid en explosie. Daarnaast is er ook ruimte voor verwondering over de mysterieuze bouwwerken en locaties die de personages aandoen.

De wendingen in het verhaal vond ik iets minder verrassend, maar ik had nog steeds veel plezier met kijken.

Maar wacht even…Wakfu is een Franse serie?!

That’s right. Wakfu is géén anime, maar een animatieserie van Franse bodem. Gemaakt door de Franse animatiestudio Ankama, die ook verantwoordelijk is voor de game Wakfu. Het is ook dezelfde animatiestudio die de film Mutafukaz maakte, een Frans-Japanse coproductie. Die film was onlangs nog op het IFFR te zien. (Hij was erg tof!)

De Japanse invloed is ook in Wakfu aanwezig. De speciale aflevering ‘Noximilien l’Horloger’ is zelfs helemaal in Japan gemaakt, met karakterdesigns door Yuasa Masaaki, de regisseur van Devilman Crybaby en Night is Short Walk on Girl.

Tekenfilms met diepgang.

Ik denk dat wat alle anime fans gemeen hebben, is dat we allemaal fan zijn van animatie. Een deel van ‘ons’ is series zoals Pokémon en Digimon echter ontgroeid, en niet iedereen houdt evenveel van South Park. Als je animatiefilms of -series met een goed volwassen verhaal zoekt, kom je heel vaak uiteindelijk bij anime terecht.

Het onterechte beeld in het westen dat animatiefilms alleen geschikt zijn voor families met kinderen, vervaagd echter langzaam dankzij de groeiende populariteit van anime. Neem ook de Amerikaanse productie Castlevania, gebaseerd op een Japanse game en met veel invloeden uit anime.

Wakfu moet je gezien hebben.

De 48 afleveringen van de eerste twee seizoenen, heb ik in iets meer dan een week afgekeken. Op sommige momenten deed Wakfu mij zelfs een beetje aan Studio Ghibli denken. En ik zeg het niet snel, maar soms kan anime nog wel leren van deze ‘Franse anime’. De worldbuilding en animatie vind ik fantastisch, en ook de soundtrack vind ik heel goed.

Wakfu is met 3 seizoenen en 3 speciale afleveringen te zien op Netflix.

De MMORPG Wakfu is free-to-play, meer informatie vind je hier!

Dit artikel heeft je vast doen afvragen naar de definitie van anime.

Op de hoogte blijven?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

Wil je iets kwijt?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home » Wakfu: een Franse ‘anime’? (update)