Eigenlijk was ik van plan om deze week een verslag te publiceren over mijn bezoek aan Heroes Made in Asia op 15 maart. Behalve een paar aantekeningen, is weinig van een verslag terechtgekomen. Ik maakte mij veel te druk om een Studio Ghibli AI.
Maar de tijd dringt. Zaterdag ga ik op vakantie en vandaag is de enige dag waarop ik nog tijd heb om iets te plaatsen. Snel, denk na, ik!
Ik kan twee dingen doen: A. ik lever een paar uur slaap in om vanavond nog een verslag te schrijven én te publiceren, of B. ik laat AI het verslag voor me schrijven die ik binnen een half uur kan publiceren. Gewoon omdat het kan.
Puur als experiment, kies ik voor optie B. Het is ongeveer acht uur ‘s avonds als ik aan dit artikel begin.
MIA verslag met ChatGPT


Zo, binnen 5 minuten heb ik een zogenaamd verslag.
Het valt me op dat de AI gebruik maakt van de bronnen Geekish.nl, Proefhetverreoosten.nl en vooral de website van Heroes Made in Asia. Maar ik kan de tekst amper een verslag noemen.
Ook nadat ik de chat gevraagd heb om een persoonlijke touch te geven aan het verslag, komt er een saaie, oppervlakkige uit.
Dan is het verslag van Geekish toch veel leuker om te lezen!
Studio Ghibli AI
Dit Threads-bericht vergelijkt een met AI-gegenereerde animatie van een menigte met de originele versie – een scène uit The Wind Rises (Hayao Miyazaki, 2013).
De AI-versie van de The Wind Rises-scène is een gedrocht. Hoofden smelten in elkaar en de mensen linksboven verdwijnen in de kar in plaats van dat ze die duwen.
Terwijl je in de originele animatie zo veel detail ziet. Elk karakter is uniek en je ziet de intenties achter hun bewegingen. 15 maanden hebben ze aan die ene scène gewerkt.
AI kan intentie en emotie niet begrijpen. Ik vraag mij af of dat ooit zal gebeuren, want daar heb je een mens voor nodig. Dat is wat je verliest met je namaak animatie van 4 seconden.
OpenAI heeft onlangs een feature uitgebracht waarmee Jan en Alleman een Studio Ghibli illustratie van echte foto’s kunnen maken. Dat is ook weer teruggedraaid, maar het internet was in rep en roer. En terecht.
Hoe durf je een stijl te kopiëren van Studio Ghibli. Terwijl Hayao Miyazaki AI een belediging voor de mensheid noemde. Zijn zoon Goro Miyazaki vertelt in een interview met The Japan Times dat hij niet verbaasd zal zijn als er in de toekomst anime zal zijn die volledig met AI zijn geproduceerd.
Maar willen mensen daar dan nog naar kijken?
AI ten koste van…?
Ik snap dat het in deze wereld waarin alles snel snel snel moet, het verleidelijk is om deze technologie in te zetten om tijd te besparen. Je hebt dan bijna geen keuze. Maar wat offer je dan op?
Iets met je ziel verkopen en de duivel.
Ik ga niet beginnen over alle andere ethische vraagtekens die ik bij AI zet, want dan ben ik nog wel even bezig.
(Ik zou nooit foto’s van mezelf vrijwillig in een AI stoppen om een filtertje. Wat denk je dat ze met die data kunnen? Hmm??)
Onvervangbaar
Het is inmiddels bijna middernacht. Ik hoor in bed te liggen. Ik had binnen een half uur een nieuw blog online kunnen hebben, met behulp van AI. Maar dan kan ik er net zo goed mee stoppen.
Het MIA-verslag van ChatGPT zou niet meer van mij zijn. Wie weet hoeveel de AI letterlijk uit het verslag van Geekish heeft gehaald, om vervolgens nog wat fictieve gebeurtenissen bij te verzinnen. Nee, ik heb niets aan Emi Lo gevraagd.
Een kunstenaar, of die nu schrijft of illustreert, is een getrainde observeerder en luisteraar. Hayao Miyazaki haalt zijn inspiratie uit de natuur, mensen en de ervaringen uit zijn leven. Haal de mens uit kunst, en je kijkt op zijn minst naar een goedkope imitatie.
Maar geef een kind een potlood en papier…
AI zal nooit Hayao Miyazaki, mij of jou kunnen vervangen. Niemand is vervangbaar.
Met die geruststellende gedachte ga ik nu op vakantie. Over drie weken verschijnt het eerste nieuwe blog!
Wil je iets kwijt?