Anime in de jaren 70. Star of the Giants en Mazinger Z

Star of the Giants en Mazinger Z – de eerste sport en mecha anime series

Star of the Giants is de eerste sport anime serie. Het wordt gezien als een klassiek meesterwerk. De invloed van de serie over honkbal reikt tot de anime van nu. Maar er gebeuren meer spannende dingen in de jaren 70. Mazinger Z begint en een aantal Japanse tekenfilmseries zijn in Nederland te zien. Welke series uit die tijd ken jij?

Hoera! We zijn aangekomen bij de levendige jaren ’70 waarin sciencefiction een ding wordt en de Olympische Spelen van 1965 sport een populair genre heeft maakt op de Japanse televisie. Er zijn ook veel nieuwe animatieseries voor kinderen, waarvan sommige in Nederland terecht komen.

Eind jaren ’60 zien we nog de eerste ‘mahou shoujo’ (magische meisjes) anime serie: Sally the Witch (1966 – 1967). Ook Cyborg 009 en Osomatsu-kun beginnen beide in 1966.

Dan begint op 5 oktober 1969 de serie Sazae-san, die tot heden nog altijd op tv te zien is. Interessant is dat het hier gaat om een serie over een doodnormaal naoorlogs Japans gezin. Geen robots of magische meisjes, maar het gewone leven staat centraal. Met meer dan 2.500 afleveringen op de teller, heeft het Guinness wereldrecord als de langste geanimeerde tv serie ooit.

Star of the Giants, de eerste sport anime serie

In 1968 begint de serie Star of the Giants. Waar Astro Boy een voorzet gaf voor de ‘anime stijl’, had deze serie nieuwe visuele trucs die nu nog veel gebruikt worden. Dankzij ‘machine tracing’ kon men in één keer veel lijnen tekenen en bepaalde artistieke elementen overtrekken. Rechtstreeks uit manga!

Snelle lijnen.

“Zodra de werper de bal gaat gooien, worden de bewegingen van zijn handen en benen uitgerekt alsof de tijd langzamer is gaan lopen […]. De gegooide bal is gedraaid en plat, terwijl die de slagman in hoge snelheid nadert.” – Hikawa, quote in Anime: A History.

Losser en ruwer lijnwerk gaf het tekenwerk in animatie meer complexiteit zonder dat animators daar al te veel moeite voor hoefden te doen. Het zorgde er verder ook voor dat scènes meer drama of snelheid kregen.

Ene Hayao Miyazaki houdt daar niet zo van, maar het is wel één van de kenmerken van de ‘anime stijl’.

Overdrijven is een vak.

De melodrama en overdreven reacties van personages komt van het feit dat een groot deel van de kijkers ‘met een half oog’ kijkt. Daarnaast kan je sport makkelijk volgen door de sportieve strijd zelf. Je hoeft maar een blik te werpen op de televisie om te weten hoe laat het is.

Star of the Giants maakte het sport genre in anime (maar ook film en drama series) populair. Er kwamen ook vervolgseries en films in de franchise.

Powered by the Yomiuri Giants

Het was één van de eerste voorbeelden met een ‘verticale integratie’. Als je de economische term kent, dan weet je wat ik bedoel. De manga serie waarop het gebaseerd is, volgt een fictieve versie van een echt honkbal team – de Yomiuri Giants, en werd gepubliceerd door Yomiuri Group. De anime werd uitgezonden op een kanaal dat ook eigendom was van Yomiuri Group.

Ondertussen werd de anime ook nog gesponsord door een farmaceutisch bedrijf door het energiedrankje Oronamin C te promoten. Overduidelijk geen reclame bedoeld voor de jonge kijker, maar vooral de ouders die over de schouder van hun kroost meekeken.

Is het meer dan het lijkt?

Kijkers zouden het verhaal ook zien als een metafoor voor het harde werkleven in Japan, in het nieuwe geïndustrialiseerde tijdperk na de oorlog. Of dat ook echt zo is? Ik woon niet in Japan en ik heb de serie zelf niet gezien.

Dat is misschien iets om later in te duiken, want er zijn meer belangrijke anime uitgekomen in de jaren ’70!

En deze jaren 70 anime ken jij ook.

Een aantal series werden geëxporteerd naar het buitenland. Er waren ook coproducties met Europese landen, zoals Italië (Calimero). Aangezien veel herhaald wordt, is er een kans dat je ze nog (vaag) herinnert.

Zin in een potje nostalgie?

Honingbij Hutch (1970 – 1971)

https://www.youtube.com/watch?v=WScQLZXvpto

Mazinger Z (1972 – 1974)

Heidi (1974)

Space Battleship Yamato (1974 – 1975)

Sinbad de Zeeman (1975 – 1976)

Meer genres, meer keuze!

Er komen meer sport anime dan alleen Star of the Giants. Over kickboxen, tennis en meer honkbal. Akakichi no Eleven (1970 – 1971) is gebaseerd op een manga over voetbal. Shoujo series komen er ook. Aim for the Ace! (1973 – 1974) is een combinatie van beide genres.

En dan hebben we mecha.

Mega robots!

Je hebt hem al gezien. Mazinger Z. Gebaseerd op de gelijknamige manga serie over super robots, hielp deze serie een mecha boom op gang te brengen. Het had veel invloed op series die erna kwamen. Van Getter Robo (1974 – 1975) tot Mobile Suit Gundam (1979 – 1980).

Lupin the Third

Last but not least. Lupin III. De eerste serie begint in 1971 en wordt geregisseerd door niemand minder dan Hayao Miyazaki en Isao Takahata. Het was één van de eerste anime series met actie en geweld.

De serie was meer gericht op jongeren en volwassenen. Wie draagt hier een warm hart voor?

100 Jaar Anime

Dit blog maakt deel uit van een lange serie blogs over de geschiedenis van anime. Ik werk hier met veel plezier aan. Het vergt wat researchwerk, maar dat vind ik leuk. Het is interessant om te zien hoe de animatie verandert tot de ‘anime stijl’ die we kennen.

Het volgende deel gaat over de jaren 80. Dat is een tijd waar ook veel over te vertellen valt!

Lees meer:

Wil je iets kwijt?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home » Star of the Giants en Mazinger Z – de eerste sport en mecha anime series