Een prachtige anime zoals Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu is moeilijk in een recensie samen te vatten. Dit is een serie die je gewoon moet zien als je wil weten waarom het zo bijzonder is. Net zoals dat toneelstukken alleen in het theater thuishoren. Deze anime neemt je mee door de geschiedenis van de rakugo, een unieke vorm van komedie uit Japan
De serie begint met Yotaro. Hij komt net vrij uit de geschiedenis en wil zijn leven beteren. Zijn idee: rakugo. Het is namelijk voor hem de enige manier om onderdak en enig uitzicht op de toekomst te krijgen.
Na een lange smeekbede wordt hij aangenomen door de rakugo grootmeester van dat moment: Yuurakutei Yakumo. Yakumo is een niet al te enthousiaste, strenge leermeester. Het is nog maar de vraag of Yotaro het aankan. Daarnaast is rakugo letterlijk een stervende business. Er staan hem nogal wat uitdagingen te wachten.
Het lijkt alsof je in het theater zit.
Wauw… het leek wel alsof ik naar een echt toneelstuk zat te kijken. Het enige verschil was dat ik het op een beeldscherm heb gekeken. Voor de rest… de sfeer van de anime is precies zo. Ongekend en uniek om twee kunstvormen zo samen te zien.
De eerste aflevering duurt 45 minuten. Meer dan de helft daarvan bestaat uit een rakugo optreden van ons hoofdpersonage. Tijdens het optreden zoomt de ‘camera’ niet alleen in op de gezichtsuitdrukkingen van – de zichtbaar gespannen – Yotaro. Ook krijg je een beeld van de tribune. Nagenoeg leeg. Maar de mensen die er zitten, lachen allemaal om het komische verhaal dat wordt verteld. Ik ook.
Het lijkt inderdaad alsof je tussen het publiek zit.
“Rakugo?” zeg je? Tot voor kort wist ik ook niet veel meer dan dat het een vorm van komedie theater uit Japan was. De anime geeft een prachtige introductie, die daarmee meteen een blijvende indruk achterlaat.
Rakugo door de geschiedenis heen.
En dan is dat nog maar het begin. Yakumo verteld op een gegeven moment over zijn verleden aan Yotaro, en dat is waar de rest van de anime zich op focust.
Op die manier wordt er op unieke wijze een verhaal verteld. Enerzijds gaat het over de ontwikkeling van rakugo ten tijde van de Shouwa periode (1926 – 1989). Tegelijkertijd volgt de serie het levensverhaal van de dan nog jonge, aantrekkelijke Yakumo.
Zeker als je niets weet over rakugo, is het ook interessant dat je leert wat er bij komt kijken als je een meester van de rakugo wil worden. Etiquette is dan nog het minimale.
Bijzondere komieken met een dramatisch lot.
Yakumo: een stijve, bloedserieuze jongeman. En Sukeroku: onbesuisd en dol op vrouwen en drank. Op het eerste gezicht zou je niet denken dat deze twee bij elkaar passen. Beide zin leerling van dezelfde rakugo meester.
Sukeroku heeft de lachers op de hand. Dankzij zijn intense persoonlijkheid weet hij makkelijk en snel carrière te maken in de rakugo. Yakumo heeft wat meer moeite om ‘zijn’ rakugo te vinden. Hij moet het van de subtiele en meer zwarte humor hebben.
De ontwikkeling van deze personages is belangrijk voor het verhaal en die is dan ook bijna perfect. Dynamisch en soms theatraal, wordt er langzaam gewerkt naar het drama dat zich al heeft afgespeeld – dat weet je al aan het begin van het verhaal- en tegelijkertijd zijn het echte mensen. Je ziet hoe de gebeurtenissen hun karakters vormgeven.
Theater- en visuele kunst in één.
Animatie valt vaak ook onder de beeldende kunst. Het belang van de juiste gezichtsuitdrukkingen. Kleuren die de ’toon’ van de scène aangeven, en de aanwezigheid van licht en schaduw. Daarnaast bepalen de soundtrack en stemmen ook de sfeer in een anime.
Hetzelfde geldt ook voor het theater. Ook voor mensen die ver van het podium af zitten, moet duidelijk zijn waar het verhaal over gaat. Een goed decor, licht en geluid zijn belangrijk.
Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu is visueel ook heel krachtig. Ik vind de dramatische stukken in het verhaal prachtig gedaan. Er is veel symboliek in de tekeningen. Donkere, duistere kleuren wanneer de stemming in zo’n scène duidelijk minder prettig is.
Sfeervolle soundtrack
Dat geluid belangrijk is, hebben ze ook in deze anime begrepen. Zowel de soundtrack als het acteerwerk van de stemacteurs blinken uit in de serie. De soundtrack bepaald sterk het gevoel bij een scène. Lichtvoetige deuntjes bij de -grotendeels- vrolijke scènes. Stuk dramatischer ook daar waar het hoort.
Traditionele Japanse instrumenten hebben ook een grote rol, omdat ze bijvoorbeeld bij de theater optredens worden ingezet. Daarbij ook de acteurs. De stemnen zijn intens en brengen de personages tot leven.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3IH4DK-h3iQ]
Conclusie: hiervoor kijk ik anime!
Eigenlijk kan ik niet echt minpunten bedenken bij deze anime. Wellicht dat je het afloop al weet. Dat de anime daardoor minder verrassend is. Maar is dat wel een minpunt?
Het verhaal gaat over het waarom en hoe het is gebeurd. De wijze waarop dat verteld word is uniek. Door series als dit weet ik waarvoor ik anime kijk.
Deze parel zou je absoluut ook moeten zien!
Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu kun je kijken op Crunchyroll.
Wil je iets kwijt?