Ben je afgestudeerd? Hoe kijk jij naar de keuzes die je in je schooltijd maakte? Niet alleen op het gebied van carrière, maar ook relationeel? Ben je tevreden, of zou je dingen anders doen. Die vragen worden gesteld in de dramaserie ReLIFE. Door slechts een pil in te nemen gaat de 27-jarige Arata terug naar zijn tienerjaren. Terug naar het laatste jaar van de middelbare school. In dit review vertel ik wat ik van deze anime vond.
Teruggaan in de tijd. Met een pil jezelf jonger maken. Als je het zo leest, klinkt dat allemaal wel bekend, toch? Er zijn al veel boeken, films en series over tijdreizen. De personages reizen op verschillende manieren door de tijd, maar het komt allemaal uiteindelijk op hetzelfde neer.
Hoe kan je nog een originele draai geven aan dit concept? Dat is lastig, maar ik vond dat ReLIFE daar grotendeels in slaagde. Op sommige punten zelfs ook iets beter dan Erased, een vergelijkbare serie die ook rond dezelfde periode uitgezonden werd.
ReLIFE lijkt op Erased, maar is zeker niet hetzelfde.
Na dit gelezen te hebben, zou je ook kunnen concluderen dat de anime erg lijkt op Erased. Zeker als ik er nog bij vertel dat Arata ook een psychisch zware last met zich meedraagt. Dat vormt ook de reden voor zijn terugkeer naar school.
Echter, zijn er wezenlijke verschillen. Ten eerste is dit geen thriller. De serie is een stuk minder spannend. Zo is het ook niet geschreven. ReLIFE is wat meer een typische slice-of-life drama serie. Het is gebaseerd op een gelijknamige manga van Sou Yayoi. De anime is geregiseerd door Satoru Kosaka. TMS Entertainment (o.a. D.Gray-man) heeft het geproduceerd.
Het verleden kan een zware last zijn die je meedraagt.
De serie volgt de 27-jarige Arata Kaizaki. Al na drie maanden verliest hij zijn baan. Hij heeft daardoor de grootste moeite om aan nieuw werk te komen en moet hij genoeg nemen met een parttime baantje in de buurtwinkel.
Op een dag wordt hij aangesproken door een mysterieuze man genaamd Ryo Yoake. Die vraagt hem mee te doen aan een experiment. Daarbij wordt hij met een medicijn 10 jaar jonger gemaakt, en wordt hij weer naar school gestuurd. Het experiment geeft hem de kans zijn jeugd te herleven en daarnaast het één en ander aan zichzelf te verbeteren.
Werken bij een ‘black company’ is niet fijn.
Het eerste wat ik heel interessant vond, was de achtergrond van Arata. Zonder te veel van het verhaal te verklappen, komt dat erop neer dat hij gewerkt heeft bij een zogenoemde ‘black company’. Ik weet niet hoe realistisch de weergave is in deze anime, maar ik vond het boeiend om te zien.
Black companies zijn Japanse bedrijven waarbij de medewerkers onder zeer zware omstandigheden moeten werken. Veel overuren tegen laag of geen salaris, verplicht meedoen aan zuipfeestjes, machtsmisbruik en pesterijen komen geregeld voor. En alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt je leven ook zuur gemaakt nadat je bent ontslagen of zelf ontslag genomen hebt. De bedrijfsleiding kan er namelijk voor zorgen dat je moeilijk aan een nieuwe baan komt.
En in die situatie zit Arata dus. Fijn hè?
Door terug te gaan naar school, krijgt Arata de kans om zijn verleden recht te zetten.
Hoe Arata omgaat met deze kans, is de grote vraag natuurlijk. Het idee dat een 27-jarige weer op school zit, is natuurlijk ook wel erg vreemd. En nee, het is niet zo’n serie waarbij hij meteen perverse gedachten krijgt wanneer hij naar de 17-jarige meisjes kijkt.
Ik vind het verfrissend dat een anime serie die richting eens níét inslaat. Die geruststelling kan ik dus alvast geven.
Het persoonlijke drama van Arata vormt ook de rode draad voor de hele serie. De overige hoofdpersonages, waarvan elk ook zo hun eigen interessante eigenaardigheden heeft, worden gaandeweg door hem geholpen.
In eerste instantie niet om er zelf beter van te worden, maar je ziet dat zijn acties ook effect hebben op hemzelf. Hij wordt gedwongen om over zijn eigen verleden na te denken.
Dit is herkenbaar voor jongvolwassenen.
Als je zelf afgestudeerd en in de 20 bent, dan kun je jezelf wellicht in zijn schoenen plaatsen. Je hebt misschien niet hetzelfde verleden als hem – heck, zijn situatie is best wel grimmig om het zo ff te zeggen – maar het is herkenbaar.
Heb je zelf niet eens nagedacht of je bepaalde keuzes zou veranderen? En dan heb ik het niet alleen over studiekeuze, maar ook relationeel. Als ik terugdenk zou ik best een aantal dingen anders gedaan hebben…
Het wordt niet overdreven dramatisch.
Het drama van het hoofdpersonage is heel meeslepend, maar wat ik ook prettig vond is dat het nooit té dramatisch werd. De drama werd afgewisseld met hilarische reacties van Arata zelf of één van de andere personages.
Soms vind ik humor in een drama serie wat storend, maar ReLIFE heeft in mijn ogen een goede balans gevonden daarin. Het is van begin tot eind heel leuk om te kijken.
Animatie en soundtrack kan beter.
Het enige wat ik ietwat vond tegenvallen was de animatie en tekenstijl. Dat was heel ‘standaard’. Visueel was de anime niet opvallend, noch de soundtrack. Ik ben het eigenlijk allemaal weer vergeten. Zo weinig indruk heeft dat dus gemaakt. Jammer, want TMS Entertainment heeft veel bekende werken op zijn naam staan.
Alleen de vrolijke opening en de verschillende endings per aflevering vond ik wel leuk gedaan.
Romantiek ook verfrissend.
Ten slotte vond ik de kijk op romantiek in ReLIFE ook interessant. Arata gaat met gezond verstand en respect om met zijn 17-jarige klasgenoten. Hij is zich heel erg bewust van het leeftijdsverschil.
Dat wil echter niet zeggen dat dit niet voor ongemakkelijke situaties zorgt. Want wat nou als één van die jonge meisjes wel verliefd wordt op hem? Fysiek ziet hij er immers hetzelfde uit als zijn klasgenoten. Ze weten niets af van zijn enorme leeftijdsverschil en hij mag er ook niets over verklappen.
Dus. Hoe moet hij daarmee omgaan? Het antwoord krijg je als je de serie kijkt!
Meer ReLIFE is zeker welkom.
In 2018 komt er een nieuwe 4-delige special uit van deze serie onder de titel ReLIFE: Kanketsu-hen en dat is wat mij betreft zeker welkom. Visueel geen indrukwekkende serie, maar inhoudelijk is het een vermakelijke anime.
Humor, drama en romantiek. Het zit er allemaal in.
Op het eerste gezicht lijkt het op een anime in een typische school setting, met tijdreizen als extraatje. Echter, geeft ReLIFE een verfrissende draai aan beide concepten. Ik vind het dus zeker een aanrader 😀
ReLIFE is (gratis) te zien op Crunchyroll!
TLDR
[wp-review]
Opening Theme
Wil je iets kwijt?