Jojo’s Bizarre Adventure: Diamond Is Unbreakable

,

Met de jaarwisseling heeft een van Shounen Jump’s meest belangrijke series een grote mijlpaal behaald. Jojo’s Bizarre Adventure is nu maar liefst 30 jaar oud! Met zo’n lang bestaan zou je denken dat de serie al lang niet meer relevant is. Maar niets is minder waar. Vanaf 2012 komen er nieuwe anime adaptaties van de legendarische manga uit. Daarmee heeft Jojo’s een groot aantal nieuwe fans weten te bereiken. De continue aankondigingen van nieuwe seizoenen geven aan dat deze een groot succes zijn. Daarom ben ik een kijkje gaan nemen naar de meest recente adaptatie. Dat is die van deel 4: Jojo’s Bizarre Adventure: Diamond Is Unbreakable.

In het Japanse stadje Morioh woont de buitenechtelijke zoon, Josuke, van de inmiddels bejaarde Joseph Joestar. Jotaro is van het bestaan van Josuke komen te weten, en gaat op bezoek. Zijn doel is om erfeniszaken te regelen, maar er is belangrijker werk te doen in Morioh. In deze stad blijken namelijk ontzettend veel standgebruikers te wonen! Josuke raakt betrokken in de vele rare gebeurtenissen veroorzaakt door de stands, en misschien wel in iets groters…

Waar heb ik het over?

In mijn beschrijving van het verhaal gebruikte ik meerdere keren het woord ‘stand’ (uitgesproken op zijn Engels). Wat is dat nu eigenlijk? Stands zijn een soort psychische krachten, die zich meestal manifesteren als een menselijke gedaante. Ze zijn een soort alter ego van de gebruiker en hebben unieke krachten, beïnvloed door het karakter van de gebruiker.

Vanaf deel 3 hebben stands de ‘ripple’ vervangen als de magische kracht van de serie. In dat deel waren de krachten vaak niet heel interresant. De kracht van Magician’s Red was bijvoorbeeld vuur. Gewoon vuur. Daarom was de verandering van de ripple naar stand in eerste instantie een teleurstelling. In Diamond Is Unbreakable daarentegen zijn de krachten een heel stuk interessanter. Er is een stand die een dodelijk speelgoedleger is, een stand die geluidseffecten creëert en nog vele anderen. Veel van het plezier van dit deel is zien wat voor een gestoorde kracht je volgende aflevering te zien krijgt.

Dat maakt natuurlijk niets uit als het verhaal eromheen niet boeiend is. Dat was ook een probleem van deel 3; het verhaal viel vaak in herhaling. In dit deel worden de vreemde krachten van de stands gebruikt om elk gevecht heel anders te maken. Een stand die je schuldgevoel versterkt kun je namelijk niet met je vuisten bevechten! Ook wordt het stadsleven in dit deel heel erg benadrukt. We krijgen een glimp in het leven van meerdere personages, wat ook helpt de serie minder eentonig te maken.

Personages waarmee je wilt rondhangen

Wat verhaal betreft is Diamond Is Unbreakable dus een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Die lijn zet zich ook voort in de personages. Josuke is geen complex of verrassend personage, maar hij is wel heel sympathiek. Zoals veel tieners denkt hij vooral aan zijn eigen gewin, maar hij heeft ook een heldhaftige kant. Dat maakt hem een stuk leuker om te volgen dan Jotaro, het vorige hoofdpersonage.

Simpel maar sympathiek is een goede aanduiding voor alle belangrijke personages van dit deel. Ze zijn allemaal archetypes, maar hebben genoeg persoonlijkheid om je interesse vast te houden. Koichi is timide en zorgzaam, Okuyasu is een domme grappenmaker, Rohan is een arrogante mangaka en Yukako is vasthoudend en weet heel goed wat ze wilt. Geen van allen zijn gelaagder dan die beschrijving maar dat hoeven ze ook niet te zijn.

Wat ze namelijk vooral doen is slechteriken bevechten. En de slechteriken zijn zo verschrikkelijk dat je ze graag verslagen ziet worden. Toch zijn de slechteriken meestal ook interessant, met hun eigen levens en doelen. Vooral de echte slechterik leren we te begrijpen omdat we veel van hem te zien krijgen. Dat maakt zelfs hem bijna sympathiek, ondanks zijn gruwelijke daden.

Het verhaal zelf wordt geschapen door de acties van al deze personages. Het plot is daardoor vrij simpel, zoals de personages zelf. Maar het is wel gewoon leuk om alle personages hun ding te zien doen. Dan heb je geen verbazingwekkend plot nodig!

Beelden maken het verschil

Alle Jojo’s series vanaf 2012 hebben animatie verzorgd door David Production. De animatie is meestal niet geweldig, maar in deel 1 en 2 stond daar tegenover dat de regisseur veel psychedelische beelden in de serie verwerkt. Deel 3 had ietwat betere animatie, maar daar ontbraken de mooie visuele effecten.

Diamond Is Unbreakable heeft ietwat versimpelde karakterontwerpen ten opzichte van deel 3. Dat maakt het makkelijker om de personages te animeren. Ook maken de interessante beelden een terugkeer. Deze sluiten nu vaak specifiek aan op de afleveringen. Zo speelt een Yukako-centrische aflevering met Art Nouveau-stijl afbeeldingen (zoals de afbeelding hierboven). Opnieuw maakt de animatie zelf niet veel indruk. Daarom is het goed dat die beelden ons ook iets voor het oog geven.

Jojo’s Bizarre Adventure: Diamond Is Unbreakable is een enorme verbetering vergeleken met zijn voorganger. Het bronmateriaal zelf is al een stuk leuker dan dat van deel 3. Ook de regie doet meer om je interesse vast te blijven houden. Daardoor is het geheel beter dan alle aspecten apart. Voor de fans is dit dus sowieso een aanrader. Nieuwkomers daarentegen kunnen in het begin misschien wat moeite hebben met alle termen en namen die worden rondgesmeten. Desondanks vertelt Diamond Is Unbreakable gewoon een nieuw verhaal, onafhankelijk van alles wat ervoor gebeurde. Daardoor is het toch mogelijk om hier te beginnen.

Jojo’s Bizarre Adventure: Diamond Is Unbreakable is gratis te bekijken op Crunchyroll.

Bewaren

Bewaren

Wil je iets kwijt?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home » Jojo’s Bizarre Adventure: Diamond Is Unbreakable