Japanse cinema, en al helemaal anime, kent een aantal unieke genres. Mecha, hentai, harem en slice-of-life bijvoorbeeld. Maar ken je het genre ‘iyashikei’ al? Het is één van mijn favoriete anime genres. In dit blog vertel ik wat iyashikei precies is.
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Daarom is het hoog tijd om de rubriek Anime School nieuw leven in te blazen. In deze rubriek sta ik stil bij alles wat je al wist en nog niet wist over anime. De laatste Anime School blog werd in december vorig jaar gepost.
In de eerste blog van dit school jaar, sta ik stil bij het bijzondere genre ‘iyashikei’. Heb je dat woord al eens gehoord?
In een iyashikei serie gebeurt er helemaal niets.
Het woord iyashikei [kanji: 癒し系] staat voor ‘genezing’, en is een term die gebruikt wordt voor anime en manga die gemaakt zijn die een genezend of rustgevend effect hebben op het publiek. Juist ja. De series in dit genre zijn helend voor de geest. Het klinkt nogal zweverig, maar iyashikei overlapt meestal met het genre ‘slice-of-life’. Zoals je aan de term al kun zien wordt hierbij het leven van hoofdpersonage laagje voor laagje bestudeert. Maar over het genre slice-of-life vertel ik meer in een later blog.
Iyashikei is min of meer een subgenre van slice-of-life en omvat typische series waarin weinig gebeurd. Saai he?
Geen plot of conflict
Wanneer je Westerse televisie en film gewend bent, en dan met name de Amerikaanse filmmarkt, is dat wel even wennen. De meeste films hebben een duidelijk einde waar naartoe gewerkt word. Tussen het begin en het einde is er heel veel actie: gevechten, ruzies…in ieder geval gebeurt er elke keer iets wat de film weer een stap verder brengt. Ik heb geen film gestudeerd, dus ik weet niet hoe ik het beter moet beschrijven. Hopelijk begrijp je me wel.
In een typische iyashikei film of serie is er een groot gebrek aan die ‘actie’. Neem als voorbeeld Flying Witch – deze serie volgt een jonge heks in haar dagelijkse leven. Je denkt dan meteen aan veel magische actie maar de focus van de serie is het verzamelen van ingrediënten en omgang met de plaatselijke bevolking. Lange shots met natuur zijn ook vaak aanwezig, de zogenoemde ‘scenery porn’. Ik kan het me voorstellen dat het saai klinkt, als je dit zo leest. Maar dat hoeft niet zo te zijn!
Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.
Een ander goed voorbeeld in dit genre is Natsume Yuujinchou. Deze serie heeft merkbaar meer ‘plot’ dan Flying Witch, maar ook hier is geen duidelijk zichtbaar doel voor actie zoals ‘red de aarde van monsters’. Als er een doel is, dan is dat de ontwikkeling van het hoofdpersonage. Beide series volgen de hoofdpersonages in groot detail. De dingen die ze meemaken, hun emoties en hun problemen zijn alledaags; herkenning! Ook al zit er een element van fantasie in, is de herkenbaarheid in mijn ogen de reden dat ik iyashikei zo’n meeslepend genre vind.
Daarnaast geeft het kijken van Natsume Yuujinchou of Flying Witch een bijzonder ontspannen, plezierig gevoel. Een beetje zoals een feel-good film of serie. Ja, zo kan je het wel noemen denk ik. Dat is vast die ‘helende’ werking van iyashikei.
Het is werkelijk rustgevend voor de geest.
Verhalen vol actie, spanning en drama. Daar staat iyashikei lijnrecht tegenover. In plaats van een duidelijk uitgestippelde verhaallijn te volgen, volg je het hoofdpersonage in zijn of haar dagelijkse leven. Dat klinkt saai, maar schoonheid zit ook in de kleine, simpele dingen in het leven. Het met elkaar een lekker gerecht maken, zoals in de serie Sweetness & Lightning (Amaama to Inazuma), bijvoorbeeld. Het bezorgt mij een grote glimlach op mijn gezicht. Na één aflevering van een iyashikei serie ben ik ontspannen en klaar voor de volgende dag.
Iyashikei rustgevend? Soms zorgen deze series ook voor de grootste verrassingen…
Wil je iets kwijt?