Heb je iets favoriet om te eten? Hina wel, haar favoriet is imitatiekaviaar. Juist, niet echte kaviaar, maar imitatiekaviaar. Hina is de “heldin” van Hinamatsuri, mogelijk de meest populaire komedie van het jaar. Dat terwijl dit jaar al heel veel komedies zijjn uitgekomen. Na al het lof dat ik voor deze serie hoorde, was ik heel benieuwd geworden. Is Hinamatsuri écht zo grappig als mensen beweren?
Hina is een meisje uit de toekomst, met psychische krachten. Ze daagt plotseling op in het luxe appartement van het hooggeplaatste yakuza lid Yoshifumi Nitta. Doordat Hina dreigt zijn dure vazen kapot te smijten, weet ze onderdak bij hem af te dwingen. Maar mensen uit de toekomst willen Hina terug halen, onder wie de aggressieve Anzu. En ook Hina’s klasgenoten raken steeds meer betrokken in Hina’s gestoorde leven. Daardoor is het een drukke bende voor de slome, lusteloze Hina.
Variatie in humor
Veel anime komedies zijn gebaseerd op een enkele grap. Als je die ene grap niet bijzonder goed vindt, stort de hele serie in. Dat is een probleem waarvan Hinamatsuri absoluut geen last heeft. Hina is technisch gezien het hoofdpersonage van de serie, maar ze deelt de spotlight met een aantal andere personages. Als je klaar bent met de emotieloze Hina, brengen de andere personages totaal andere grappen met zich mee.
De diverse cast is ook meteen de grootste kracht van Hinamatsuri. Zo vormen Hina en haar onwillige opvoeder Nitta een goed contrast voor elkaar. Ze zijn op elkaar aangewezen, maar irriteren zich vaak ook aan elkaar. Hun verhaal gaat over de manieren waarop ze proberen op een normale manier samen hun leven te leiden. Na hun krijgt Anzu de meeste screentime. Ze wordt voorgesteld als een tegenstander voor Hina, maar nadat haar transportmachine kapot gaat wordt ze dakloos. Ook Hina’s klasgenoot Hitomi ontwikkelt een eigen verhaallijn. Ze wordt gedwongen om als bartender te werken en blijkt er talent voor te hebben ook. Zo blijft de serie nieuwe personages voorstellen, elk personage met weer nieuwe grappen.
Maar het is ook indrukwekkend hoe er drama in de humor wordt verweven. Dat gaat zo ver dat het soms moeilijk is om te zeggen waar de humor stopt en de drama begint. Anzu’s leven als dakloos persoon, bijvoorbeeld, is hilarisch en hartverscheurend tegelijkertijd. Bovendien blijven de omstandigheden van de personages zich ontwikkelen, waardoor het makkelijk is om met hun mee te leven.
Eén zwakte van Hinamatsuri is hoe de afleveringen eindigen. Dat is namelijk heel inconsistent. Soms is er een goede punchline op het einde, maar op andere momenten op helemaal niet. In dat laatste geval ga je ietwat gelaten weg. Maar goed, dat is een detail. Echt grote problemen heeft deze serie niet.
Overbodige kwaliteit
Anime komedies hebben meestal niet echt hoge kwaliteit animatie nodig. Ze hebben geen actie die per se cool uit moet zien, of genuanceerde emoties die met overtuigende lichaamstaal getoond moet worden. En ook in Hinamatsuri is de animatie af en toe onopmerkelijk. Maar in sommige afleveringen pakt de studio Feel. echt uit met de animatie. Er is af en toe indrukwekkende actie en ook zijn er bij vlagen interessante camera bewegingen.
Ook de aflevering zonder indrukwekkende animatie werken goed, dankzij de regie van Kei Oikawa (Minami-ke: Okaeri, Outbreak Company). De grappen zijn niet alleen goed op zichzelf, ze worden ook benadrukt met gezichten die echt op de lachspieren werken. Bovendien is de komische timing uitstekend. Komedie is heel lastig om goed te krijgen, dus twee duimen omhoog voor Oikawa.
Hinamatsuri is daadwerkelijk een verrassing. De serie kwam uit het niets, en bracht veel humor met zich mee. Bovendien werkt de drama in de serie, en is de animatie soms uitmuntend. Daarom valt er maar weinig kritiek te geven op serie. Dus, als je dit jaar maar één komedie kijkt, zorg dan dat het deze is. Je zult er geen spijt van krijgen.
Hinamatsuri is gratis te zien op crunchyroll.
Wil je iets kwijt?