Hakyu Hoshin Engi anime review

Hakyu Hoshin Engi: een nieuwe kans

,

De nostalgie voor de jaren ’90 is in volle gang. Het is te merken in popmuziek, maar zeker ook in anime. Het heeft series opgeleverd zoals Ushio and Tora, Parasyte: The Maxim, Sailor Moon Crystal en Dragon Ball Super. Begin dit jaar leverde die nostalgie bovendien Hakyu Hoshin Engi op, een nieuwe anime bewerking van de manga Hoshin Engi. De eerste anime bewerking, Senkaiden Hoshin Engi, week behoorlijk af van de manga. Is Hakyu Hoshin Engi de trouwe bewerking waar fans al die tijden op hadden gewacht?

China, de Yin dynastie. De vossengeest Dakki heeft het lichaam van een mooie vrouw gestolen, en daarmee de keizer verleid. Onder de spreuk van Dakki stort het leiderschap van de keizer in elkaar, wat vele tragedies veroorzaakt. Zo heeft Dakki ook de voormalige woonplaats van de onsterfelijke Taikoubou laten verwoesten. De onsterfelijken beramen een plan om alle supernatuurlijke wezens uit de menselijke wereld te halen: het Hoshin plan. Daardoor krijgt Taikoubou de kans om zijn rekening met Dakki te vereffenen, en gaat hij op reis om het Hoshin plan uit te voeren.

Duidelijke keuzes?

Hoshin Engi was geproduceerd door de jonge animatiestudio C-Studio. Hun meest bekende werk tot nu toe is Laid-Back Camp. Vergeleken met die serie valt de animatie hier tegen. Personages komen vooral statisch in beeld en de actie ziet nooit spannend uit. De regie lijkt ook ongeïnspireerd. Andere retro-series hadden een visie: Ushio and Tora bootste de stijl van jaren ’90 anime na, en Parasyte verplaatste het verhaal naar de huidige tijd. Hoshin Engi maakt zo’n duidelijke keus niet. De oude karakterontwerpen worden gebruikt, maar verder ziet het uit als een typische hedendaagse anime.

Wat soundtrack betreft is wél een duidelijke keuze gemaakt. Er wordt vooral gebruik gemaakt van elektronische muziek. Goed dat er een stijl is, maar toch heb ik mijn bedenkingen. De setting is het oude China, en de elektronische muziek past daar niet echt bij. De muziek zelf is niet echt bijzonder, dus het resultaat is al met al ietwat teleurstellend. Het beste over de soundtrack is dat deze niet te zeer opvalt, waardoor het redelijk goed te negeren valt.

Probleem en oplossing

Maar goed, shounen actie series moeten het vaak niet hebben van hun productiewaarden. Het is veel belangrijker dat het verhaal op een emotioneel effectieve wijze verteld wordt. Om dat te bereiken moet tijd genomen worden voor humor én verdriet. Maar deze serie heeft maar 23 afleveringen om 21 volumes van manga te bewerken. Hoe maak je daar iets goeds van?

De oplossing waar Hakyu Hoshin Engi voor kiest is om niet het hele verhaal te vertellen. De focus van deze serie ligt op de Sennin oorlog. Dit is één van de drie grote verhaallijnen uit de manga. Dit is het meest epische verhaal van de serie, waarin de twee grote facties van de supernatuurlijke wereld tegenover elkaar komen te staan.

De eerste afleveringen gaan razendsnel  door de eerste boeken van de manga heen. Als kijker krijg je alleen de hoognodige informatie, zodat zo snel mogelijk met het Sennin oorlog verhaal in begonnen  kan worden. Die eerste afleveringen zijn daardoor ontzettend verwarrend. Veel personages worden geïntroduceerd zonder dat hun rol in het verhaal duidelijk is. Gebeurtenissen volgen elkaar zo snel op dat de gebeurtenissen geen impact kunnen hebben. Dit probleem herken ik van een andere serie, Fullmetal Alchemist: Brotherhood. In die serie waren de eerste afleveringen het slechtst omdat ze zo snel mogelijk door de vroege gebeurtenissen heen probeerden te komen.

Zodra de Sennin oorlog aanbreekt, is het al meteen een stuk beter. Opeens krijgen de gebeurtenissen van het verhaal tijd om te bezinken. Ook wordt ineens tijd genomen voor de gevechten. Dat betekent niet dat de problemen van de serie nu allemaal weg zijn. De regie blijft erg vlak, waardoor deze anime niets heeft wat het verheft boven de originele manga. Zo blijven bijvoorbeeld de grappen nog steeds hun doelwit missen.

Het eindoordeel

Het is geen slecht idee om te focussen op een deel van de manga.  Maar het deel dat ze uitgekozen hebben komt uit het midden van de manga. Dat betekent dat er na het einde van de serie nog veel losse eindjes zijn. Zo vindt er bijvoorbeeld nooit een confrontatie plaats met hoofdslechterik Dakki. Ook worden veel hints gegeven dat Taikoubou iets te maken heeft met slechterik Outenkun, maar hoe precies wordt nooit verteld. Een vervolg is misschien nog wel mogelijk, maar ik weet niet of ik daar nu nog zin in heb.

Als fan van de manga wilde ik Hakyu Hoshin Engi leuk vinden. Maar als je een trouwe bewerking van een manga wilt maken, moet daar de tijd voor genomen worden. Dat was me al duidelijk toen ik Fullmetal Alchemist: Brotherhood keek, maar hier geldt dat nog meer. Deze tempoproblemen gecombineerd met vlakke regie maken Hakyu Hoshin Engi niet tot een aanrader. Houd het bij de originele manga.

Hakyu Hoshin Engi is gratis te zien op crunchyroll.

Wil je iets kwijt?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home » Hakyu Hoshin Engi: een nieuwe kans