Hakujaden eerste anime film in kleur

Hakujaden: de eerste anime in kleur

Als ik een datum moest noemen als het ‘echte’ begin van de anime, dan is het 22 oktober 1958. Toen kwam de allereerste Japanse animatiefilm uit in kleur: Hakujaden. Dit is een sprookje gebaseerd op een Chinese mythe. Deze film was meer dan alleen een poging om het succes van Disney te imiteren. Welke invloeden van de vroegste anime films zie je vandaag nog?

Hakujaden, in het Engels bekend als ‘Panda and the White Serpent’ is en animatiefilm gebaseerd op een verhaal uit de Chinese mythologie (Legend of the White Snake). Die gaat over een jongen die zijn huisdierslang op een dag moet vrijlaten. Jaren later ontmoet hij een prinses. Zij blijkt de slang te zijn, die hij in zijn jeugd moest vrijlaten.

Ondanks haar liefde voor de jongeman, denkt een monnik dat ze een kwade geest is. De monnik doet er alles aan om het tweetal uit elkaar te houden.

Meer dan 13.000 mensen werkten aan Hakujaden.

De film betekent een hele reeks mijlpalen voor de Japanse animatie industrie. Het is de eerste Japanse animatie met de lengte van een speelfilm. En ook voor het eerst in kleur. Het is de eerste productie van Toei Animation. Het bedrijf onder leiding van Hiroshi Okawa heeft grote ambities.

Aan Hakujaden werkten meer dan 13.000 mensen. Binnen 8 maanden was de film klaar. Daarna zou Toei bijna ieder jaar een film maken. Samen met Shounen Sarutobi Sasuke (Magic Boy, 1959) en Saiyuki (Alakazam the Great, 1960) was het één van de drie eerste films die na de oorlog werden geëxporteerd naar Europa en Amerika.

Terwijl de film in Amerika slecht presteerde, werd die op het Venice Children’s Festival juist geprezen. In Japan zelf heeft de film vooral op het gebied van productie een grote impact. De film trok animators uit het hele land aan.

Hakujaden
Hakujaden (1958)

De film trekt animators aan zoals Hayao Miyazaki en Isao Takahata.

Rintaro’s eerste baantje was als in-betweener voor Hakujaden. Later zou hij beroemde films gaan maken zoals Metropolis (2001). Ook Hayao Miyazaki en Isao Takahata komen rond deze tijd bij Toei Animation werken.

De invloed die Disney heeft op de Japanse animators is zichtbaar in Hakujaden en de films die daarna volgen. Sommige van die invloeden zie je vandaag nog in anime terug: grotere, expressieve ogen. Realistischere lichaamsbouw in menselijke en dierlijke personages.

Anime in de jaren ’60

Hoe dan ook, met Hakujaden stap ik in deze blogreeks over naar de jaren ’60. In deze periode zijn een aantal interessante ontwikkelingen. Eén daarvan is de export van Japanse animatie. Japanse namen duiken op in producties waarvan je misschien niet eens wist dat zij daaraan gewerkt hebben.

Meer daarover vertel ik in het volgende deel!

Shounen Sarutobi Sasuke (1959)
Saiyuki (1960)

100 Jaar Anime

In de blogreeks ‘100 Jaar Anime’ sta ik stil bij 100 jaar Japanse animatie. Het is een snelle tijdreis van de vroegste pioniers uit het jaar 1917 tot aan de anime grootmeesters van 2017.

Lees verder:

Wil je iets kwijt?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home » Hakujaden: de eerste anime in kleur