Flavors of Youth Netflix anime review

Flavors of Youth: de smaak van de jeugd die maakt wat je vandaag bent

,

Flavors of Youth komt van dezelfde makers als Your Name en kun je sinds kort op Netflix kijken. Tijdens een lange treinrit heb ik de film gekeken. Voor iemand wiens leven onlangs een drastische wending maakte, roept vooral het derde verhaal in deze film veel herkenning op. Hoe vertaalt dat zich dan in dit review?

Als je jong bent, zit het leven vol plotselinge wendingen en verrassingen. Je droomt vast van een bepaalde toekomst. Een carrière, verkering met dat leuke meisje of die leuke jongen uit de klas. Je zit vol verwachtingen, maar in de meeste gevallen loopt het leven anders dan je als kind had verwacht. Er is echter niets mooiers dan te kiezen voor de weg die het beste bij je past. Op wat voor manier die verschijnt maakt niet uit, maar als het je gelukkig maakt is het goed. Die boodschap lijkt de kleurrijke anime film Flavors of Youth over te brengen. 

Voor mij, wie onlangs heel plotseling naar het buitenland verhuisde voor werk, is dat ontzettend herkenbaar. Wat ook herkenbaar is, is het feit dat voedsel je het meeste herinnert aan thuis. Misschien dat ik hier in Slowakije daarom nog geen enkel gevoel van heimwee heb. Wie zal het zeggen?

Animatiestudio van Your Name, regisseur uit China

Si shi qing chun, zoals de titel van deze film officieel luid is, zoals je misschien al kan raden, niet exact een Japanse productie. De film wordt geregisseerd door Li Haoling, Jiaoshou Yi Xiaoxing en Yoshitaka Takeuchi (laten we het a.u.b. bij Japanse namen houden, is al lastig genoeg te onthouden!). De animatie is echter geproduceerd door studio CoMix Wave Films, die ook verantwoordelijk was voor de creatie van Your Name. Veel van de animators die aan Flavors of Youth werkten, hebben dus van Makoto Shinkai kunnen leren. Deze Japans/Chinese anime schept dus nogal wat verwachtingen.

Flavor of Youth is opgesplits in drie korte verhalen. Het eerste verhaal deel volgt een jonge, volwassen man die plotseling het bericht krijgt dat zijn oma op sterven ligt. Wanneer hij uit eten gaat, moet hij terugdenken aan zijn kindertijd. Ook al smaakt het voedsel misschien net iets anders, het heeft nog steeds die dierbare en emotionele waarde voor hem. In het tweede verhaal volgen we een succesvol model. Met het ouder worden worstelt ze met haar toekomst als model. Hoe kan ze haar zusje blijven helpen, wanneer hun ouders al op jonge leeftijd overleden zijn?

Het derde verhaal volgt een jongeman die tijdens het verhuizen een oud cassettebandje vind, dat hem doet denken aan zijn jeugdliefde. Benieuwd naar wat er op staat, gaat hij haastig op zoek naar een cassette speler.

Alleen met oogstrelende animatie ben je er nog niet.

De film heeft niet de gevoelige lading zoals 5 Centimeters per Second. De twee films kunnen ook moeilijk met elkaar vergeleken worden. Hieruit blijkt wel dat je met alleen de oogstrelende animatie er nog niet bent. Ook de soundtrack vind ik tegenvallen. Ik vond het niet bijzonder en kan er eigenlijk ook niets over vertellen. Verder vond ik de personages heel gewoontjes en helaas vond ik ze ook niet erg veel inhoud hebben. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen. Ik vind de film niet slecht, maar hij mist gewoon iets waardoor ik er minder door werd geraakt.

Misschien als de verhalen een sterker verband met elkaar zouden hebben, zoals in de prachtige 3-delige film van Makoto Shinkai, had Flavors of Youth veel beter kunnen zijn. Ondanks dat de film wat zwakjes is, vind ik het ook weer niet slecht hoor. Misschien omdat de personages zo gewoon overkomen, zijn hun situaties wel erg herkenbaar.

Voor jongvolwassenen zeer herkenbaar.

Wat deze drie verhalen wel met elkaar gemeen hebben, is dat ze je herinneren aan het feit dat het leven vaak heel anders loopt dan je eerst voor ogen had. Maar als je de juiste beslissingen maakt – keuzes die je gelukkig maken – dan zal het lot je via de juiste weg leiden. Klinkt dat te zweverig?

Het valt mee, want de verhalen spelen zich af in onze moderne tijd in drie verschillende Chinese steden die rap groeien. Vooral jongvolwassen, werkende mensen zullen zichzelf in deze verhalen herkennen. Je bent de schooljaren voorbij en woont mogelijk al op jezelf, maar de toekomst is nog vol onzekerheden. Zo roept Flavors of Youth herkenning bij je op.

Waard om te kijken?

Al met al is Flavors of Youth een mooie anime film om naar te kijken, maar vind ik de inhoud ervan wat zwak. Als je er hoge verwachtingen van hebt, omdat je Your Name hebt gezien bijvoorbeeld, kan het nog best tegenvallen. In de trein vond ik het echter en plezierige film om te kijken – met 1 uur en 10 minuten ook niet zo lang.

En het oog wil ook wat. Netflix heeft er met deze film zeker een smaakmaker bij. Als je die verwachtingen opzij legt, heb je met Flavors of Youth ongetwijfeld een mooie avond!

Over smaakmakers gesproken: als je wil genieten van smakelijk anime-eten, is dit ook een anime voor jou 😉

Flavors of Youth kun je kijken op Netflix. Check eens dit overzicht!

Volgende blog niet missen?

Volg Animeazing op Facebook of Twitter!

2 reacties op “Flavors of Youth: de smaak van de jeugd die maakt wat je vandaag bent”

  1. […] Flavors of Youth heb je drie verhalen in één film. De verhalen gaan over het stadsleven in China. Eén over de […]

  2. Goede review. Ik ben het met je eens dat de film minder impact maakt als je de films van Makoto Shinkai kent. Toch vond ik het fijn om weer eens een Shinkai-achtige film te kijken want de animatie is om je vingers bij af te likken (hehe). 😉

Wil je iets kwijt?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Home » Flavors of Youth: de smaak van de jeugd die maakt wat je vandaag bent