Het doel van de personages in Dragon Ball is het verzamelen van zeven magische ballen, waarmee de draak Shenlong kan worden opgeroepen, die wensen kan vervullen. In dit artikel lees je zeven feiten over de serie en het hoofdpersonage Goku. Na het lezen kun je helaas nog geen wens vervullen, maar ben je hopelijk wat wijzer geworden over de serie.
Goku is de held uit de kindertijd van veel millennials zoals wij. In Nederland werden Dragon Ball Z en Dragon Ball GT uitgezonden tussen 2000 en 2003 op Cartoon Network en later Yorin.
Helaas zijn andere delen, zoals de prequel, nooit bij ons op televisie geweest. Pas in 2019 keerde Goku terug in Nederland met Dragon Ball Super: Broly.
Goku in de thumbnail heb ik getekend als fanart! Bekijk hier mijn portfolio
#1 Dragon Ball is levenswerk van Akira Toriyama
Het is ongetwijfeld één van de meest invloedrijke manga series ooit. Binnen en buiten Japan heeft de franchise miljoenen fans. De serie begon als een manga in het tijdschrift Weekly Shounen Jump in 1984 en 1995.
Dit werd het levenswerk van schrijver en illustrator Akira Toriyama, die helaas op 9 maart 2024 op 68-jarige leeftijd overleed aan een hersenbloeding.
De mangaka wordt gezien als de vader van het shonen genre en de poep-emoji (💩). De emoji is gebaseerd op een personage uit zijn manga serie Dr. Slump die hij eerder tussen 1980 en 19084 uitbracht.
#2 Jacky Chan en Bruce Lee inspiratiebronnen voor Dragon Ball
De uitgeverij Shueisha vroeg aan Toriyama om een manga te maken over martial arts. De mangaka keek daarvoor veel naar de films van Bruce Lee en Jacky Chan voor inspiratie.
#3 Goku komt aan zijn naam door de Reis naar het Westen.
De Japanse naam van Goku is ‘Son Goku’. Hij is gebaseerd op Sun Wukong, de Apenkoning uit De reis naar het Westen. Toriyama gaf hem het uiterlijk van een mensenkind met een staart.
Maar Toriyama vond de staart vervelend om te tekenen. Daarom verliest Goku uiteindelijk zijn staart!
#4 Namen van personages in Dragon Ball verwijzen naar groenten en onderbroeken
Maar Goku is niet de echte naam van het personage. Dat is ‘Kakarot’ en het grappige is, dat dit wortel (carrot) betekent.
Alle personages hebben namen die woordspelingen zijn. Saiyans zoals Kakarot zijn vernoemd naar groente. O.a. Vegeta (vegetable), Raditz (radijs) en Gohan (rijst).
Bulma is vernoemd naar een sportbroek die Japanse meisjes op school dragen. De kinderen van haar en Vegeta, Trunks en Bra, kun je vast wel raden.
#5: Goku wordt ingesproken door een vrouw
In de Japanse versie van Dragon Ball wordt Goku ingesproken door een vrouw. De stemactrice Masako Nozawa is onlosmakelijk verbonden aan Dragon Ball.
Haar stem zal voor veel Japanners vertrouwd zijn, want Doraemon is een ander populair personage dat zij inspreekt.
Overigens zijn bijna alle mannelijke familieleden van Goku door haar ingesproken. Bardock, Gohan en Goten!
#6 Goku is bang voor zijn vrouw en naalden
Hoe heldhaftig Goku ook is, er is één persoon tegen wie hij niet op kan: zijn vrouw Chi-Chi. En zo hoort het. Een man moet altijd ontzag hebben voor vrouwen.
Daarnaast is Goku doodsbang voor naalden. Dat kan ik wel begrijpen. Ik heb er ook hélemaal niks mee.
#7 Nederland kreeg de gecensureerde versie van Dragon Ball Z
Alleen Dragon Ball Z en Dragon Ball GT werden in Nederland uitgezonden op tv. Maar in die versies is een groot aantal afleveringen bewerkt of zelfs helemaal weggelaten.
De serie werd hevig gecensureerd, omdat de Amerikaanse nasynchronisatie studio strikte regels had. Personages mochten niet doodgaan en scheldwoorden uit den boze. Deze YouTube-video legt het beter uit dan ik.
Wil je iets kwijt?