Protesten met AKira Kurosawa en propagandafilms. De animatiefilms lijken meer op kopieën van Disney. Je ziet duidelijk de invloed van Amerikaanse cartoons. Dat was eind jaren 40 en begin jaren 50 de realiteit van de Japanse filmindustrie. De eerste anime studio van Japan ontstaat in deze wilde periode. Kun je raden welke bekende anime studio dit is?
Eerder stond ik op de website stil bij de eerste animatiefilms die in Japan zijn gemaakt. De grote aardbeving van 1923 verwoestte echter een groot gedeelte van die eerste generatie. Daarna kwam de ontwikkeling van animatie in Japan sneller op gang. Mede dankzij steun van de overheid. Voor de productie van propagandafilms, welteverstaan. De rol van propaganda wil ik nog eens in een apart blog bespreken. Nu wil ik vooral kijken naar de volgende mijlpalen van de Japanse animatieindustrie.
Eerste anime met geluid
De eerste film met geluid was The Jazz Singer, gemaakt in 1927. ‘Talkie’ is de juiste term voor zo’n film. De eerste Japanse animatiefilm met geluid was Chikara to Ona no Yo no Naka (Within the World of Power and Women), door Masaoka Kenzo gemaakt in 1933. Zijn naam moet je even onthouden, want hij heeft een belangrijke rol in dit verhaal.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben Japanse filmmakers het niet makkelijk. Er worden nieuwe censuur-regels opgelegd door de Amerikaanse bezetter en tussen 1946 en 1948 zijn er interne conflicten.
Alles kwam, behalve de schepen.
Op het ‘hoogtepunt’ van die conflicten in 1948 protesteerden werknemers waaronder acteurs en filmmakers – waaronder Akira Kurosawa! – met barricades van spotlampen, regen- en windmachines, en zakken Cayenne pepers. Allemaal onder leiding van een acteur met een cowboyhoed.
Tetsuzo Watanabe, de directeur van Toho destijds, reageerde met 2.000 man aan oproerpolitie. Begeleid met bulldozers, een Amerikaanse cavalerie-eenheid en zelfs vliegtuigen en tanks kwamen eraan te pas om de protesten te stoppen.
Het incident wordt door omstanders op een ironische manier beschreven.
“Everything came but the battleships”.
Klinkt dit niet als een komische film?
Nihon Douga-sha en Disney
Sanae Yamamoto, Yasuji Murata en Masaoka Kenzo, de animator die ik eerder al noemde, richten in 1947 de animatiestudio Nihon Douga-sha (Japan Animation Films) op. Nichido in het kort. Ze werken vooral aan special-effects en aftiteling. De eerste naoorlogse animatiefilm maakt Masaoka in 1946 (Sakura), maar deze wordt alleen door een handjevol collega’s gezien.
De jaren 50 wordt vooral gekenmerkt door een vloedgolf aan Amerikaanse films, waaronder die van Disney. Films die in de oorlogsjaren waren verbannen. Gulliver’s Travels (1937) krijgt Japan in 1948 te zien. Sneeuwwitje en dde Zeven Dwergen (1937) wordt in 1950 getoond. Daarna komen ook Pinocchio (1940), Bambi (1942) en Fantasia (1940) uit in Japan.
Het bruine scherm: anime sponsoring sinds 1956.
En toen kwam er televisie in de Japanse huiskamers. De televisie was al in 1939 in Japan geïntroduceerd, maar pas in 1950 kwamen er regelmatige uitzendingen. De publieke omroep NHK G en commerciële Nippon Television werden in 1953 gelanceerd.
Doordat de verspreiding van televisie op gang komt, komt er vraag voor commercials. Animatie leent zich daar natuurlijk uitstekend voor. De eerste animatiefilms op de Japanse televisie waren reclame. Anime staat nu bekend om het promoten van speelgoed, voeding en games. Maar onderstaande voorbeelden zijn niet exact gericht op kinderen: Beer Mukashi-mukashi (Beer Through the Ages, 1956). Een geschiedenislesje over Asahi bier. Daaronder een commercial uit 1958 voor whiskey.
Bekijk eens dit lesje over de geschiedenis van Japans Asahi bier 😉
(tekst gaat hierna verder)
Ontstaan van Mushi Pro
Met de komst van televisiecommercials, komt er meer vraag naar animatie. Naast Nichido, komen er meer studio’s op. Deze komen en gaan, maar ze vormen de fundering voor de anime studio’s die we vandaag nog zien. In het bijzonder Otogi Pro, die door manga tekenaar Ryuichi Yokoyama (Fuku-chan, 1936) wordt opgericht in 1955. Nou ja, een studio… het was slechts een kamer in Yokoyama’s huis. Het was de droom van Yokoyama om net zo groot te worden als Walt Disney. Yokoyama maakt uiteindelijk tussen 1955 en 1970 slechts zes films. Hij kreeg in 1958 of 1959 nog bezoek van een jonge manga tekenaar: Osamu Tezuka. Yokoyama raad hem af om aan animatie te beginnen (Bron: Anime: A History).
In 1961 richt Osamu Tezuka de studio Mushi Pro om die Walt Disney droom na te jagen. Mushi Pro is opgericht als concurrent van Toei Animation, een studio die dan al even bestaat.
Nichido wordt Toei Animation
Ondertussen wordt Nihon Douga-sha in 1956 overgenomen door de Japanse filmstudio Toei Company (opgericht in 1938). Nichido wordt omgedoopt tot Tōei Dōga, wat je kunt vertalen naar Toei Animation. Zo kun je dus zeggen dat Toei de oudste anime studio is van Japan. Als je dit nog niet wist, dan weet je het nu.
In 1958 brengt Toei Animation de eerste lange animatiefilm in kleur uit: Panda and the Magic Serpent (Hakujaden). Geïnspireerd door Disney, gebaseerd op een Chinees volksverhaal. De film is een groot succes en lokt jonge animators naar de studio, waaronder Hayao Miyazaki. Hier begint ook de carrière van Isao Takahata.
Dat was het weer!
Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o
Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.
Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!
Lees meer!
- Wat is de eerste anime ooit?
- Hakujaden: de eerste anime in kleur
- Anime vanaf 1960. Rankin, Bass en de Japanse animators
- Osamu Tezuka en zijn Astro Boy – de uitvinder van anime
- Star of the Giants en Mazinger Z – de eerste sport en mecha anime series
- Herinner jij de anime nog uit de jaren 80?
- Anime in de jaren 90 – Akira en Pokémon veroveren de wereld
- Anime in de zeroes – Het einde van een rage. Of het begin?
Wil je iets kwijt?