Fire Force is een spannende anime gebaseerd op de gelijknamige manga serie van Atsushi Okubo. Vuur, indrukwekkende animatie en boeiende worldbuilding. Deze shounen heeft dat. Interessant voor fans van Soul Eater of series zoals Blue Exorcist. Het heeft even geduurd voor ik deze serie had gezien, maar ik wil nu graag mijn mening erover met je delen. Want wie houdt er niet van brandweermannen als helden in een anime?
Als fan van Soul Eater, keek ik in 2019 ontzettend uit naar de nieuwe anime Fire Force. Het is gebaseerd op Atsushi Okubo’s tweede zeer succesvolle manga serie. De eerste aflevering verscheen op 6 juli. Op 18 juli gebeurde de brandstichting bij Kyoto Animation. Natuurlijk werd de derde aflevering uitgesteld, maar de serie ging een week later met aanpassingen verder. Het is een akelig toeval voor dit verhaal waarin mensen spontaan in brand vliegen… Voor mij was het een reden genoeg om een lange tijd niet meer naar Fire Force om te kijken. Pas ruim een jaar later voelde ik er weer voor om Fire Force op te pakken.
Inmiddels zijn er twee seizoenen verschenen. Ik ben blij dat ik de serie eindelijk gezien heb, want wauw! Het is een boeiende serie, die mij steeds op het puntje van mijn stoel liet zitten.
Waar gaat Fire Force over?
Het verhaal speelt zich af in een alternatieve versie van Tokyo. In deze wereld wordt de mensheid geplaagd door een pandemie waarin mensen spontaan ontvlammen. Door de ontvlamming veranderen mensen in gewelddadige wezens die alles met vuur verwoesten. Zij verliezen hun menselijkheid en worden ‘Infernals’ genoemd. Dan zijn er ook die hun menselijkheid behouden en pyrotechnische krachten ontwikkelen. Veel van hen voegen zich bij de Special Fire Force. Een unieke brandweereenheid die gespecialiseerd is in het uitschakelen van Infernals.
Shinra Kusakabe is van de derde generatie van mensen met pyrotechnische krachten. Zijn bijnaam is ‘Duivels voet’, omdat hij vuur kan maken met zijn voeten. Hij kan zijn voeten als jets gebruiken, cool! Ook heeft hij een tic, waarbij hij gaat grijnzen als hij nerveus is. Dat interpreteren mensen niet altijd even goed. Hij meldt zich bij Special Fire Force Company 8 met als doel de Infernal op te sporen die zijn moeder en broertje doodde, en als wees achterliet.
Vurige animatie in Fire Force
Wat natuurlijk gelijk opvalt, is de stoere tekenstijl en animatie in de serie. Fire Force is geproduceerd door David Production (bekend van JoJo’s Bizarre Adventure). De serie is stijlvol en weet door middel van kleur en perspectief heel goed de sfeer van de scènes en locaties over te brengen. Ik vind ook de karakterdesigns heel goed. De lichtgevende banden van de Special Fire Force vallen heel erg op. Je ogen worden er automatisch naartoe getrokken, ook wanneer ze details zijn in een groter plaatje.
Daarnaast zit de anime vol gave momenten. De gevechten hebben veel dynamiek en zijn over het algemeen heel goed geanimeerd. Eén specifiek moment uit het eerste seizoen kan ik niet vergeten, een scène waarin Shinra als een duivel neerkomt op een vijand. Zijn vechtstijl heeft soms weg van breakdance, wat ik wel tof vind. Het is slechts een visueel metafoor, maar wel heel cool!
Ik vind de setting heel interessant met thema’s zoals macht, politiek en religie. De manier waarop per aflevering meer daarover bekend wordt, doet mij erg aan Soul Eater denken. Al heeft Fire Force meer moeite om van plottwists échte verrassingen te maken. Je merkt snel wie de goede en slechte zijn, vooral in het begin. Dit wordt voor mij wel weer goed gemaakt door overwegend sympathieke personages.
Problematische vrouwelijke personages
Atsushi Okubo maakt personages die emotioneel een stuk volwassener lijken, dan de meeste shounen protagonisten. Het helpt ook wel dat, net als Soul en Maka in Soul Eater, Shinra alle beginnerstrainingen al heeft gehad wanneer het verhaal begint. Helaas is hij de enige die echte karakterontwikkeling krijgt. Bij de rest van de personages is dit minimaal, waarschijnlijk omdat het tempo van het verhaal te hoog is om daar aandacht aan te geven.
Maar mijn grootste kritiek over Fire Force heeft te maken met de vrouwelijke personages te maken. Sommige vind ik namelijk wat problematisch. Met name Tamaki, een meisje dat in de loop van seizoen 1 bij Company 8 komt. Ze komt over alsof fanservice haar enige functie is. Ze draagt namelijk een uniform dat zo groot is dat het van haar kont af zakt. Ze struikelt voortdurend over haar veel te lange broekspijpen, waardoor Shinra’s handen steeds aan haar borsten kopen. Eén of twee keer is dit grappig, maar het gebeurt te veel. Bijna elke aflevering. Dan is de humor er heel snel van af.
Droge visuele humor
Fire Force is een serie die het vooral moet hebben van de actie en boeiende setting. Komedie is er wel, maar die vind ik zwak. Meestal gaat het hier om droge opmerkingen van personages of visuele humor. Dat werkt niet altijd. Ik kon er in ieder geval niet altijd om lachen. Mijn favoriete bron van komedie, en de enige die ik goed vond wat dat betreft, is de zelfbenoemde ‘ridder-koning’ Arthur. Laat ik het zo zeggen… hij heeft zaagsel in plaats van hersens in zijn hoofd. Dat levert hele grappige momenten op.
Tenslotte zijn er de petjes van Lieutenant Hinawa. Geweldig! Ik moest de anime elke keer pauzeren, want de teksten die er op staan zijn hilarisch.
Conclusie
Veel van de kritiek die ik noemde, komt neer op stereotypen waar dit soort series vaker last van hebben. Wat dat betreft valt de serie ook nog wel mee. Als je graag shounen kijkt, dan is dit zeker wel een vermakelijke serie. Fire Force is een serie met karakter, die een boeiende wereld laat zien en vragen stelt over zaken zoals macht en religie. Gelukkig gaat de serie niet zo diep, en is het vooral veel actie met indrukwekkende animatie.
TLTR
[wp-review]
Trailer
Dat was het weer!
Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o
Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.
Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!
Wil je iets kwijt?