Eccentric Family is de Engelse titel van deze anime serie en ik kan me nog herinneren dat er nogal wat kritiek op is geweest toen het uitgezonden werd in 2013. Onder andere over de tekenstijl en dat men de eerste helft van de serie saai vond, maar ik ben het daar helemaal niet mee eens. Dat de tekenstijl net wat anders is dan de gemiddelde anime, maakt het in mijn ogen juist uniek, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de zorgvuldige opbouw van het verhaal waarmee de ontknoping uitstekend tot zijn recht kwam.
“My daily life is so dizzyingly busy, there’s no time to be bored,”
Het is de openingszin van Yasaburo aan het begin van elke aflevering. Deze woorden zijn voldoende om te beschrijven wat ik vind van de anime die ik in deze recensie ga bespreken, maar één zin maakt nog geen blog, nietwaar? Ik ga dan ook uitgebreid uitleggen waarom ik Uchouten Kazoku zo leuk vind, dat ik de DVD heb gekocht.
Uchouten Kazoku, zoals deze anime in het Japans heet, speelt zich af in Kyoto. Daar leven mensen, tengu en tanuki in harmonie met elkaar.. ‘Tengu zijn die gevleugelde heren uit de Japanse mythologie die je misschien kent van de rode maskers, ’tanuki’ is de Japanse naam voor de wasbeerhond die daar voorkomt.
Het leven van een tanuki in Kyoto is niet niks!
Shimogamo Yasaburo is de held in dit verhaal, en hij neemt ons mee in zijn chaotische tanuki-leventje met zijn drie broers. Een paar jaar geleden is de vader van de tanuki-broers overleden, die als het ware de stamvader was van de tanuki gemeenschap in Kyoto. Nog amper van het verlies bekomen, moeten ze zich nu voorbereiden op de verkiezingen waarbij zijn opvolger gekozen gaat worden. Yaichirou, de oudste van het viertal, is één van de kandidaten. De ander is hun oom, die er alles aan doet om dit keer de verkiezing te winnen. Dat gebeurd dan ook niet zonder slag of stoot, zeker niet met die irritante tweeling in de buurt. Daarnaast is er nog een gepensioneerde tengu Akadama-sensei waar Yasaburo voor moet zorgen en heeft hij een zeer ingewikkelde band met het mensenmeisje genaamd ‘Benten’. Hij moet nog oppassen, want tanuki stoofpot is een geliefd gerecht met oudejaarsavond!
Kleurrijke personages die je onmogelijk kan haten.
De kracht van Uchouten Kazoku zit hem in de personages. De manier waarop Yasaburo vertelt over de avonturen die hij meemaakt, geeft elke andere personage die hij ontmoet extra kleur. Daardoor raak je ook meteen gehecht aan de rest van zijn familie; zijn moeder die alles voor de vier jongens over heeft, maar doodsbang is voor onweer. Dus snellen hij, Yaichirou of Yashirou (het zal wel even duren voor je elke broer bij de juiste naam weet te noemen) meteen na haar toe tijdens de storm. En Yajirou? Hij is ‘slechts een kikker in een waterput…’
Benten is een mysterieuze jonge vrouw dat door Akadama-sensei is opgeleid en kan vliegen zoals een tengu. Vrijwel meteen heb je door dat ze een grote vinger in de pap heeft in het verhaal, maar hoogte van haar krijg je niet. En van Kaisei, het zusje van de Ebisugawa tweeling, wordt haar uiterlijk lang voor je verborgen gehouden. Op die manier heeft elk van de personages unieke trekjes en achtergronden die slechts geleidelijk worden ontrafeld. Vergeet ook niet Yajirou, de tweede van de Shimogamo broers, die nog voor een grote verrassing zal zorgen! Ik vind ze daardoor allemaal erg boeiend. Zelfs Ginkaku en Kinkaku, de vervelende Ebisugawa tweeling, kon ik onmogelijk haten. Ik moest vaak hard lachen om hun deels wonderbaarlijke en deels stomme ideeën.
Ik wou meer weten over de Ebisugawa’s
Enige kritiek punt die ik kan verzinnen, is dat ze in de eerste helft van de anime wel iets meer informatie konden geven over het verhaal en haar personages. Daardoor is Uchouten Kazoku niet makkelijk te begrijpen, zeker als je weinig af weet van de Japanse folklore.
Aanvullend vond ik ook dat ze iets meer aandacht mochten geven aan de Ebisugawa’s en de achterliggende redenen van hun daden. Het is goed voor het mysterie gehalte van de serie, maar daardoor kreeg je in de laatste paar afleveringen juist weer een beetje te veel informatie tegelijk binnen.
Niet dat je mij hoort klagen hoor, weinig series gaan zo goed om met de combinatie van actie, een goed verhaal en diepgang van personages. Dat terwijl het niet eens een actieserie is, maar je meer moet denken in de richting van drama en slice-of-life.
Sfeervolle animatie en soundtrack, daar is niks mis mee!
Naast de zeer aangename personages, ben ik ook te spreken over de soundtrack en animatie van de serie. P.A. Works is de animatiestudio, die ook verantwoordelijk is voor bekende series zoals Angel Beats!, Another en Kuromukuro -die van Netflix ja!-. De eerste reacties op de animatie en het verhaal van Uchouten Kazoku waren niet altijd even positief, vooral omdat de karakterdesigns niet zo fraai uitzien als in sommige andere series van deze studio. Ik moest ook wennen, maar…
Ik vind het nu één van de beste series die van P.A. Works af komt die ik tot nu toe gezien heb! En wel vanwege de animatie en de opbouw van het verhaal. Het gaat hand in hand samen, want het is vooral de sfeer van het verhaal dat ook zo goed overkomt dankzij de animatie. Daarnaast is de soundtrack ook niet mis. In het begin valt het niet zo op, maar richting de climax van het verhaal wordt de muziek intenser en vóél je dat er iets groots staat te gebeuren.
En toen dat ook gebeurde, kwamen de laatste twee afleveringen die ik absoluut de beste vind in de hele serie qua animatie. Wauw, ik heb daar echt van genoten!
The Eccentric Family garandeert sensatie.
Uchouten Kazoku geeft je gegarandeerd plezier. Een goed verhaal, leuke personages en een vleugje humor die een vrij dramatisch verhaal heel lichtvoetig weten te houden. Een klein beetje kennis van Japanse folklore is wel handig om de serie echt te begrijpen, maar heb je ook weer niet nodig.
Uchouten Kazoku heb ik op DVD gezien.
Wil je iets kwijt?