Wat waren de eerste Japanse animatieseries die je vroeger zag op televisie? Je had het misschien niet door, maar Alfred J. Kwak, Vrouwtje Theelepel en De Steden van Goud waren allemaal begonnen in de jaren ’80. Als je van mijn generatie bent, ken jij ze ook. Wat voor ontwikkelingen maakte anime door in die tijd?
Er bestaat geen enkele twijfel over het feit dat technologische ontwikkelingen gelijk gingen aan de opkomst van anime. In 1984 had 99% van de Japanse huishoudens een kleurentelevisie. Animatie was altijd al een effectief advertentiemiddel in de bioscoop en op televisie.
Eind jaren ’70 kwam ook de videorecorder (VCR) op de markt en begon de tijd van de videobanden. Een film of serie was niet meer een eenmalige verschijning. Fans konden fysieke videobanden kopen van hun favoriete anime.
Naast tie-in speelgoed, manga’s en boeken werden nu ook speciale versies van een anime exclusief op videoband verkocht. Daar komt de term Original Video Anime (OVA) vandaan. Dallos (1983 – 1984) van Mamoru Oshii was de eerste anime die op deze manier verscheen.
Dallos is te zien op Crunchyroll!
Anime fandom
In 1977 waren er voor het eerst meer dan 50 anime’s op tv. Toen werd anime fandom ook voor het eerst zichtbaar als een subcultuur. Net als boekenkasten had men nu ook een kast vol anime dvd’s. In 1878 verscheen de eerste uitgave van Animage, een tijdschrift over de animatiebusiness, stemacteurs en alles daaromheen.
Jaren ’80 anime: voor de eerste generatie anime fans!
In dit blog ga ik langs een aantal anime die voor het eerst uitgezonden werden in de jaren ’80. Interessant, want veel van de series waar ik mee ben opgegroeid begonnen toen!
Er verschijnen ook vervolgen en remakes van diverse eerder verschenen series, bedoeld voor de generatie uit de jaren ’60 en ’70 die nu volwassen was geworden.
Mobile Suit Gundam (1979 – 1980)
https://www.youtube.com/watch?v=LGDTdcgIIP8
Als je denkt aan een jaren ’80 anime, dan denk je uiteraard aan Mobile Suit Gundam. Het is een icoon van de mecha anime voor veel mensen. De serie werd uitgezonden in 1979 – 1980 en kreeg in 1981 nog een vervolg.
En dat was zeker nog maar het begin. Meer hoef ik niet te vertellen, toch?
De steden van goud – Mysterieus Cities of Gold (1982 – 1983)
Wie toevallig in 2014 de serie De Steden van Goud op Nickelodeon heeft gevolgd… het eerste, originele seizoen werd uitgezonden in 1982 – 1983. Het was een Frans-Japanse anime en één van de eerste producties van Studio Pierrot.
Vrouwtje Theelepel – Mrs. Pepper Pot (1982 – 1983)
Vrouwtje Theelepel brengt voor veel Nederlanders ook een gevoel van nostalgie met zich mee. Deze serie werd ook door Studio Pierrot geproduceerd.
Dragon Ball (1986 – 1989)
Toen was Goku nog een klein schattig aapje… één van de bekendste en belangrijkste anime series werd in 1986 een feit. In Nederland kwam later pas Dragon Ball Z (1989 – 1995) op de buis.
En nog veel meer.
De eerste Hello Kitty anime series verschenen in 1987. Transformers: The Headmasters en Maple Town ook. Anpanman, één van Japans meest geliefde kinder anime series begon in 1988. En laten we vooral ook niet Alfred J. Kwak vergeten.
Kortom: de anime industrie komt op stoom en zowel Amerika als Europa raakt in de ban van anime. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Akira (1988). Deze invloedrijke cult hit uit die tijd is te zien op Netflix!
Of wat dacht je van de opkomst van Studio Ghibli? Ik ben nog lang niet klaar met deze blogreeks!
Lees meer:
- Wat is de eerste anime ooit?
- Wat is de eerste anime studio van Japan?
- Hakujaden: de eerste anime in kleur
- Anime vanaf 1960. Rankin, Bass en de Japanse animators
- Osamu Tezuka en zijn Astro Boy – de uitvinder van anime
- Star of the Giants en Mazinger Z – de eerste sport en mecha anime series
- Anime in de jaren 90 – Akira en Pokémon veroveren de wereld
- Anime in de zeroes – Het einde van een rage. Of het begin?
Wil je iets kwijt?