Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik vertrok naar Japan. Het was mijn eerste bezoek aan het land. Een droom die uit kwam! Dagelijks word ik aan die fantastische reis herinnerd. Op mijn bureau staan allerlei souvenirs en van de meeste weet ik nog precies waar ik ze gekocht heb.
Ik raak er niet over uitgepraat, dus heb ik besloten om alles op te schrijven.
Vanaf vandaag begint een blogreeks over mijn reis door Japan. Iedere maand verschijnt er een nieuw artikel met mijn persoonlijke ervaringen.
In dit deel bespreek ik hoe ik mij heb voorbereid op de reis. Omdat mijn reis bij voorbaat ging afwijken van de standaard (ik vertrok vanaf Wenen), heb ik het zonder tussenkomst van een reisbureau gedaan. Mijn tips zijn dus gebaseerd op een 100% zelfgeorganiseerde Japan reis.
Maak voor vertrek naar Japan een reisplan
Ik reis graag flexibel, maar toch heb ik voor Japan een reisplan gemaakt. Dat heeft mij ontzettend geholpen.
21 dagen klinkt veel, maar Japan is een groot land. Het reisplan gaf mij een realistisch beeld van welke bestemmingen haalbaar waren. Ik berekende daarin bijvoorbeeld wat de reisduur was en kon ik inschatten hoeveel tijd we voor een locatie moesten vrijmaken.
Bepaal wat je nodig hebt voor de reis
Een van de eerste dingen die ik heb gedaan, is een lijst maken van essentiële dingen die geregeld moesten worden.
Ik heb bijvoorbeeld voor deze reis de Japan Rail Pass moeten regelen. Die is 3 maanden geldig en kun je pas 90 dagen voor de gewenste activeringsdatum bestellen. Dit stond dus met de deadline op mijn actielijst.
Andere voorbeelden van actiepunten:
- Vliegtickets kopen
- Hotels boeken
- Paspoort controleren (moet die worden verlengd?)
Deze tip geldt eigenlijk voor iedere reis, niet alleen specifiek voor Japan. Ik heb een standaard lijst met actiepunten die ik erbij pak wanneer ik op vakantie ga.
Accommodatie hoeft je niet ver van tevoren te regelen
De reden dat ik niet graag een georganiseerde reis boek, is dat ik het tempo van de reis helemaal zelf in de hand heb. Ik kan dan rekening houden met het weer of bepalen ergens langer te blijven wanneer het extra goed bevalt. Gelukkig was dat uitstekend te doen in Japan.
Van de 21 dagen had ik alleen voor de eerste 7 dagen de accommodaties thuis gereserveerd. De rest van de accommodaties regelden we onderweg (soms tot 2 dagen van tevoren).
Budget bepalen voor de reis naar Japan
Om het budget voor mijn reis te bepalen, heb ik gekeken naar de actuele prijs voor een retourvlucht naar Japan, hotelprijzen, vervoer in Japan en eventuele WiFi of Simkaart.
Voor mijn reis van 21 dagen kwam ik uit op een budget (2023) van c.a. € 3.000,-.
Een tool waar ik veel aan heb gehad is deze Japan Rail Pass calculator. Daarmee kan je inschatten of de treinkaart nog de moeite waard is voor jouw reis.
Maak een lijst in Google Maps
Natuurlijk ga je net als ik bepalen wat je precies wil zien tijdens je reis door Japan. Ik heb talloze blogs gelezen en YouTube video’s gekeken voor inspiratie. Maar ik ben niet zo goed in het onthouden van Japanse plaatsnamen. Dus wat heb ik gedaan?
Ik heb een lijst gemaakt in Google Maps waarin ik tijdens mijn research de plaatsnamen heb opgeslagen. Als ik een interessante tempel zag op Instagram of YouTube, maakte ik een notitie van de naam.
(Uiteindelijk had ik meer dan 200 pins gemaakt 😂)
Toen we tijdens de reis in Arashiyama (Kyoto) vroeg klaar waren met wat we gepland hadden, pakte ik mijn Google Maps lijst erbij en vond ik locaties in de buurt die ik daar had opgeslagen.
Ik kreeg er geen spijt van!
Geniet ervan!
Vooral wanneer je de eerste keer naar Japan reist, kan het spannend zijn. Je moet er rekening mee houden dat je in een vreemd land komt. Geen anime of reisblog kan je daar genoeg op voorbereiden. Daarom is mijn allerbelangrijkste tip: maak je geen zorgen en geniet. Alles komt goed.
Japan is een prachtig land dat je zal verrassen, ondanks alles wat je erover leest en hoort. Zelfs een probleem met de pocket WiFi bezorgde mij, behalve een beetje stress, ook positieve verbazing.
De reis kon al niet meer stuk voor die echt begonnen was. Maar hier vertel ik meer over in een volgend deel in deze reeks!
Wil je iets kwijt?